Pages

Tuesday

Creamy Alfredo Spaghetti

Serving: 1 person


Ingredients
* Spaghetti - direbus (saya suka patahkan dua sahaja, suka panjang-panjang)
* Garam
* Sedikit minyak


Step 1:
- Rebus air dan masukkan 1 sudu besar garam dan 2 sudu minyak masak.
- Masukkan spaghetty ke dalam air yang sudah menggelegak kemudian biarkan selama beberapa minit. Untuk pastikan rasa spaghetti sudah lembut, ambil sedikit dan rasa.
- Sesudah lembut, tapiskan air dan letak ke tepi.

Ingredients untuk Creamy Alfredo
* Chicken Salami / Chicken Hotdog - finely chop

* 1 cup Full Cream Milk
* Minced chicken
* Button mushroom - sliced
* Oyster Sauce
* Bawang putih - 4 biji - Chopped
* Olive Oil
* Chop Basil - saya pakai yang McCormick.
* Garam
* Secubit gula
* Parsley

Step 2:
- Guna flat non-sticky frying pan, dan panaskan olive oil.
- Goreng finely chop hot dog/chicken salami tadi, goreng sehingga garing, angkat dan tapis minyak dan letakkan di tepi.
- Gunakan olive oil yang sama dan gorengkan bawang putih dan goreng sehingga naik bau.
- Masukkan 1 cup full cream milk ke dalam frying pan dan masukkan 2 sudu besar oyster sauce.
- Masukkan pula minced chicken dan juga sliced button mushroom. Kacau sehingga mendidih untuk pastikan full cream milk itu tidak berketul.
- Apabila sudah mula mendidih dan campuran tadi sudah menjadi pekat, masukkan chop basil tadi sedikit dan masukkan garam secukup rasa. Masukkan secubit gula. Kacau sehingga sebati.
- Apabila sudah mula nampak gravy semakin pekat, masukkan pula spaghetti yang sudah siap direbus dan kacaukan sehingga sebati.
- Masukkan ke dalam pinggan dan taburkan chop chicken hot dog/chicken salami yang sudah siap digoreng dengan garing tadi. Kemudian hiasi dengan parsley on top of all.

*** Boleh juga gunakan grated parmesan cheese untuk ditaburkan di atas hidangan tadi.
*** Seafood seperti udang yang sudah siap dikupas juga boleh dimasukkan.

Note: This is my own created recipe. Normally saya letak bahan-bahan mengikut cita rasa saya :) Selamat Mencuba!!!


And by the way, kalo dah cuba nanti, please add comment yeah!

No comments:

Post a Comment