Pages

Tuesday

Potato Salad

Serving: 4 person

Ingredients
* Ubi kentang di potong dadu - Dibuang kulit dan direbus sehingga empuk
* Capsicum - Dibuang biji (sekira ada) dan dipotong dadu kecil.
* Chicken Hotdog - Direbus dan dipotong dadu kecil-kecil
* Gherkin (optional)

Ingredients untuk "Dressing"
* Olive Oil
* Buah Lemon
* Mayonaise
* Low fat yoghurt
* Tobasco
* Mustard
* Sedikit Gula
* Secubit Garam

Step 1:
- Masukkan 2 sudu besar Olive Oil ke dalam mangkuk.
-  Kemudian, masukkan 4 sudu besar Mayonaise, sesudu  low fat yoghurt dan 1 sudu kecil tobasco.
- Diikut oleh 1 sudu kecik Mustard, masukkan sedikit gula dan garam.
- Akhir sekali, perah sepotong lemon. Kacau sehingga gula hancur.
***Rasa dan pastikan masam dan  manis sesedap rasa.

Step 2:
- Ambil ubi kentang yang sudah direbus (pastikan dipotong dadu yang besar untuk mengelakkannya hancur ketika dikacau) dan dimasukkan ke dalam mangkuk besar. Pastikan ubi kentang direbus bersama sedikit garam.
- Ambil bahan-bahan Step 1 tadi dan masukkan. Kacau sehinggan rata.
- Masukkan pula capsicum dan chicken hotdog yang dipotong dadu kecil. Kacau sehingga sebati.
- Tutup bekas tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk.
*** Hidang dalam keadaan sejuk.

Note: Rasa masam dan manis amat penting untuk menghasilkan Potato Salad yang sedap. Jadi pastikan rasa itu bukan rasa-rasa biasa sahaja.

No comments:

Post a Comment